Jag har läst Vygotskij i praktiken och tycker att den är mycket läsvärd. Har funderat på hur tillåtande skolan är när det gäller att visa vilka redskap som finns att arbeta med för att nå målen. Oftast plockar läraren fram ett bestämt material och låter inte eleven skapa utifrån sina tankar och idéer. Om inte eleverna vet vilka redskap som finns så begränsas deras kreativitet "fram med allt i ljuset" tycker jag. Jag låter mina bildelever vara i salen när jag inte har lektioner och de får tillgång till det material som finns där. Jag brukar också köpa in material efter elevernas behov när de ska lösa olika uppgifter.
I vår skola ska alla elever i år ett få en dator vore det inte perfekt om alla elever hade en egen digital portfolio i sin dator där de kunde lägga in resultat på prov, bilder som de gjort, tankar/reflektioner kring moment i skolan m.m. då får de syn på sig själva och hur de fungerar. Formen för den digitala portfolion vet jag inte riktigt än, kan det vara en blogg? har någon tips på hur en digital portfolio kan se ut och i vilket program som är bra att göra den i? Vore bra om varje ämne hade en flik där eleven kunde lägga in resultat m.m. även undervisande lärare kan lägga in material. Kom med tips på hur man skulle göra en digital portfolio.
Jag läste Vygotskij också för en tid sedan och fick verkligen en del tankar om just rummen och verktygen vi erbjuder. Just nu handlar det mest om att utöka de digitala verktygen.
SvaraRaderaTycker att du har många intressanta arbeten på gång med dina elever!